De Langenfoundation van de Japanse architect Tandao Ando ligt vlakbij Insel Hombroich. Hier wordt Chinese en moderne kunst getoond in wisselende tentoonstellingen. Het maakt onderdeel uit van het Raketenstation.

De Langenfoundation, buren van Insel Hombroich.

Een decennium geleden werd vlak bij Museumpark Hombroich een nieuw museum geopend dat erg de moeite van een bezoek waard is. De Langen Foundation is genoemd naar het echtpaar dat hun collectie Chinese tekeningen en moderne kunst uit de 20e eeuw in wisselende tentoonstellingen zal laten zien. Het museum ligt ca 500 meter lopen door een landelijk gebied vanaf de parkeerplaats van Hombroich. Het is ook mogelijk om er met de auto vlak bij het museum te komen, maar dan moet u wel 5 km omrijden. Volg hiervoor de borden zo gauw u de Autobahn ( A46) verlaat.

Het gebouw is van de Japanse architect Tadao Ando die er om bekend staat graag met waterpartijen te werken en overal kersenbomen plant.Het is opgetrokken uit glad beton en glas, heeft een heel verrassende indeling en is goed toegankelijk voor rolstoelen. De collectie is verrassend. Veel werk had ik nog nooit gezien. Bijzonder mooi vond ik in 2005 de ‘echo’ van een werk Rothko tegenover het deel van een werk van Tatlin.

De Langenfoundation ligt op een hoog gelegen terrein en kijkt uit over een druk industrieel landschap. Het terrein is een raketstation van de Navo geweest. Sinds enkele jaren zijn de gebouwen en bunkers die er aanwezig waren in gebruik bij de eigenzinnige gemeenschap die zich rond museum Hombroich verzameld heeft onder de naam Raketenstation. Naast de Langenfoundation zijn op het terrein inmiddels al enkele gebouwen verrezen o.a. van de hand van Erwin Heerich die ook de gebouwen in Insel Hombroich heeft vormgegeven en een gebouw van Alvaro Siza.

De plannen voorde herontwikkeling van dit gebied werden op de architectuurbiënnale van 2004 in Venetië gepresenteerd onder de titel “Hombroich Raumortlabor/Spaceplacelab”. Dit plan stelt een open experiment voor waarin het hele gebied van dit raketstation midden in dit agrarisch gebied ontwikkeld wordt tot een duurzame leef- en werkgemeenschap van gelijkgestemden.
Lees ook mijn verhaal over het Raketenstation.

Want als je op die heuvelrug staat besef je ineens weer dat je aan de rand van een druk bevolkt gebied zit: het Ruhrgebied. Overal aan de horizon zie je sporen van oude en nieuwe bedrijvigheid. Op korte afstand wordt het uitzicht gedomineerd door een indoor-skihal die er uitziet als een gigantisch kunstobject, maar net niet helemaal. Men heeft het voornemen in de toekomst kavels toe te kennen aan een keur van architecten, om die door hen met experimentele architectuur te laten inrichten, natuurlijk binnen de gestelde uitgangspunten. Dit zal ongetwijfeld een project van jaren worden. Elk bezoek aan Insel Hombroich en de Langenfoundation zal dus ook op dit gebied nieuwe verrassingen opleveren.

De beoogde architecten zijn: Raimund Abraham uit New York, Tadao Ando uit Osaka, Rudolf Finsterwalder uit Rosenheim, Erwin Heerich uit Meerbusch, Thomas Herzog uit München, Hoidn Wang Partner uit Berlijn, Per Kirkeby uit Kopenhagen, Krischanitz Frank Architekten uit Wenen-Berlijn, Oliver Kruse uit Keulen, Daniel Libeskind uit New Yorki, Katsuhito Nishikawa uit Düsseldorf, Frei Otto uit Leonberg en Alvaro Siza uit Porto.

Wie van Hombroich naar de Langenfoundation wandelt, passeert een gebouwtje van Per Kirkeby waarin deze plannen uit de doeken worden gedaan.

Het is mogelijk een gecombineerde toegangskaart voor beide musea te kopen. Wat bezoekduur betreft moet men niet te weinig tijd nemen. Vooral het terrein rond de Langefoundation nodigt uit tot langdurig onderzoek en de kenners weten dat Insel Hombroich zelf ook minstens 3 uur kost. In mei 2005 hebben wij vanuit Amsterdam beide musea bezocht. De reisduur in een personenbusje duurde tussen de 2,5 en 3 uur.

Wie voor de terugreis aan te vangen eerst nog een maaltijd zoekt heb ik een tip: In het nabijgelegen dorp Langwaden staat een oud klooster annex slot, waar overnacht kan worden. De accommodatie is eenvoudig en in een weekend is reserveren aan te raden. Het restaurant wordt door een ondernemer uitgebaat. De keuken is gut bürgerlich. De gerookte forel komt uit de buurt. Gästehaus Kloster Langwaden. 41516 Grevenbroich. Telefoon ++ 2241 96670

www.langenfoundation.de
www.inselhombroich.de
 
© Els Bannenberg juni 2005. Herzien april 2016.

Langenfoundation

Langenfoundation

Langenfoundation entree

Indoor skihal bij Bottro
Om mijn werk te zien moet u deze website op een desktopcomputer, laptop of tablet bekijken
"Kijken is mijn vak"
© 2024 Els Bannenberg