HENDRIKJE, hèt tassenmuseum.
Een van de leukste musea die ik in 2004 bezocht was het Tassenmuseum Hendrikje in Amstelveen. De aanleiding om er heen te gaan was het bezoek van een Engelse vriendin met een passie voor oude knopen en gespen. Ondanks haar leeftijd staat ze daarmee nog steeds op antiekmarkten in Engeland, en zodoende komt ze wel eens gekke dingen tegen. Zo ook damestasjes. Haar zoektocht was een geschikte gelegenheid om zelf ook eens een kijkje te nemen in dit museum dat bijna 10 jaar bestond. En het was een echte openbaring!
Inmiddels is Hendrikje verhuisd naar de binnenstad van Amsterdam en heeft ze veel meer ruimte om in alle luxe haar fraaie collectie te etaleren.
In Amstelveen werd in een vijftigerjaren villa en een garage slechts een klein gedeelte van de collectie, maar wel het meest bijzondere, getoond. Toch nog altijd zo’n 300 tassen. Nu zijn het er veel meer, en worden er thematentoonstellingen gehouden in een stijlvol grachtenpand dat bovendien schitterend verbouwd en ingericht is.
Ook nu is er een thematische opbouw in historie, een van materiaalgebruik, en een overzicht van stijlen en modes. Ik denk dat iedereen boven de vijftig er wel een déjà vu zal krijgen van een oma, moeder of tante die zulke mooie of gekke tasjes had, of ze gewoonweg nog kent van de verkleeddoos op school.
Heel veel tassen kwamen uit Europa en mijn gast werd helemaal gek en lyrisch toen ze een mauchlin tasje ontdekte. In mij ogen spuuglelijk. Maar bijzonder was het wel. Het is een soort toeristenkitsch uit Schotse badplaatsen die je eerder aantreft op borden, bekers, kopjes en zo voort. Maar op zo’n tasje! Zeldzaam!
Wat mij heel erg ontroerde was een ivoren handvat om een zwaar pak te dragen dat met touw dichtgebonden was zonder dat het in de hand kon snijden. Ineens was er die herinnering. Ik was ongeveer vijf jaar en liep achter mijn moeder aan in V&D en probeerde haar niet kwijt te raken tussen al die grote vrouwen in ruige wintermantels en met hoedjes die aan het foerageren waren in de uitverkoop. Een enorme herrie was het daar want de vloer was van kale planken. De kleding die ze kocht, een groot stuk, werd in een kartonnen doos gedaan. Ik ruik die doos ineens weer. Er stond een hond op die met twee vrouwenbenen meeliep maar wel mooi zijn lijn daaromheen had gewikkeld. En de verkoper haakte een houten rolletje waar doorheen een roodachtige metalen draad liep aan twee kanten om het touw waarmee hij de doos razendsnel had ingepakt. Zo werd het een platte koffer. En op het houtje stond natuurlijk iets dat ik toen nog niet kon lezen. Thuis mochten we dat ding hebben om mee te spelen. Het wordt nog mooier; afgelopen zomer (2010) vond ik zo’n handvatje bij een inboedelverkoop in Blijham. Niet van V&D, maar van M.Meyer & ZN, Langestraat Alkmaar. Die ligt nu in mijn verzameling dingen die voorbij zijn gegaan, naast een kromme rits.
Er zijn prachtige tassen gebreid van zijde of geborduurd met kralen. Tassen voor het theater, voor geld, cosmetica, reukwerk, voor de bruid, van kostbare materialen en van dieren die daar nu allang niet meer voor gebruikt mogen worden.
In 2004 waren we twee uur bezig met kijken en het was een feest van herkenning. Sigrid Ivo, toen conservator en nu directeur, kon elke vraag van ons uitgebreid beantwoorden. Daarbij trok ze allerlei naslagwerken uit de muur om ook nog even een zijsprong te maken naar andere accessoires als poederdozen. Ook nu is uitleg voorhanden want dit bijzondere tassenmuseum heeft veel vrijwilligsters als vriendin.
Elke maand worden er tassen van hedendaagse tassenontwerpers onder de aandacht gebracht. Die zijn er ook te koop. Dit museum is een echte aanrader voor elke vrouw en een enkele man met geduld. Het is echt een museum om op een grijze zondagmiddag naar toe te gaan met je moeder of een vriendin. Of om met je vriendinnen je ‘hen’s party’ te beginnen. Er is een tearoom en voor groepen kunnen arrangementen worden geregeld.
Kijk eens op de uitstekende website in negen talen. Daarop staat ook hoe je er kunt komen met de auto of met openbaar vervoer.
Tassenmuseum Hendrikje: Keizersgracht 573 Amsterdam, tussen Thorbeckeplein en Utrechtse straat
www.tassenmuseum.nl
In de webshop is de catalogus
Tassen/ Bags in 7 talen te verkrijgen.
350 pagina’s foto’s en uitleg. ISBN 90-5496-112-0
© Els Bannenberg oktober 2004
Herzien april 2016